Hacamat Nedir?

ileDr.Zeynep Avşar

Hacamat Nedir?

   Günlük hayatta da sıkça duyduğumuz hacamat nedir ? Hacamat vücudun belli bölgelerine kupa ile negatif basınç uygulayıp vakum yaptıktan sonra bistüri ile hafif çizikler atıp tekrar kupa uygulayıp kan alma işlemine denir.

    Hacamat yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahip bir tedavi yöntemidir. Milattan önce 3000 yıllarına ait Ebers Papirüslerinde hacamatla ilgili bilgilere rastlanmıştır. MÖ 1000li yıllarda Çin’de hacamat yapıldığı arkeolojik kazılarla gösterilmiştir. MÖ 400 yıllarında yaşayan ve modern tıbbın kurucusu kabul edilen Hipokrat ta hacamatı hastalıkların tedavisinde kullanmıştır. Yani hacamat nedir sorusunun cevabı çok eski çağlardan beri bilinmektedir.

hacamat hangi hastalıklara iyi gelir

     Miraç hadisesinden sonra hacamat dinimizde özellikle önemli bir yere sahip olmuştur. Rivayetlere göre miraçta Cebrail, Peygamber Efendimize “hacamat olmaya devam et! ümmetine de hacamat olmayı emret” buyurmuştur.

Ayrıca hacamat için dinen belirlenmiş günler bulunmaktadır. Dinimize göre belirli günlerde hacamat yaptırmanın daha sağlıklı ve faydalı olduğuna inanılır. Siz de hacamat yaptırmak istiyorsanız bu günlerden birinde yaptırmak isteyebilirsiniz. Hacamat takvimi buraya tıklanarak görüntülenebilir. Size en uygun günü seçip tedavinize başlayabilirsiniz.

hacamat sünnet

      Osmanlı döneminde de özellikle saray hekimliğinde koruyucu tedavi olarak hacamat önemli bir yer sahipti. Sadece saray halkı değil sıradan vatandaşlar bile asgari yılda 3-4 kez hacamat yaptırırlardı. Hacamat nedir bilmeyen insan sayısı o dönemde oldukça azdı.

        Günümüzde hacamat yaş kupa tedavisi adı altında Almanya, İngiltere, ABD ve daha pek çok batı ülkesinde yapılmaktadır. Bilimsel olarak da hacamatla ilgili yapılmış pek çok çalışma pub medde yer almaktadır.

          Ülkemizde de hacamat tedavisi yıllardır merdiven altı yerlerde doktor olmayan kişilerce yapılmaktaydı. Sağlık bakanlığı tarafından 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yönetmeliğinin yayınlanmasıyla birlikte bu yetki sadece hekimlere verilmiş ve bakanlık onaylı sertifika eğitimleri zorunlu hale getirilmiştir. Hacamat uygulama yetkisine sahip doktorlar hariç hiç kimsenin yasal olarak hacamat tedavisi uygulama yetkisi yoktur. Bu yasal olmamakla beraber, şifa arayan hastaların profesyonel olmayan kişiler tarafından daha çok zarar görmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle lütfen bu ve benzeri tedavileri sadece hacamat nedir bilen ve bu konuda eğitimlerini tamamlamış sertifika sahibi doktorlardan edininiz.

Yazar hakkında

Dr.Zeynep Avşar administrator

Bir cevap yazın